Krachtige "Anti War Songs" : hoor je deze muziek op ZZROCK dan denk je aan Oekraïne!"We're Not Gonna Take It" van Twister Sister is een volkslied geworden voor Oekraïners die vechten tegen de Russen... maar het gaat niet over oorlog. (Dee Snider bedacht het nummer voor angstige tieners uit de jaren 80 die gewoon "willen rocken!")


Maar er zijn heel veel Rock + Metal-nummers geschreven om te protesteren tegen militaire conflicten en alle verschrikkingen en onrechtvaardigheden die ermee gepaard gaan.


Naarmate de jeugd van de jaren '60 meer sociaal bewust werd, nam ook de rockmuziek de handschoen op door ondermeer de e angst voor een nucleaire oorlog, de Cubaanse rakettencrisis en de plaag van de Vietnam-oorlog die net was begonnen. De muziek en teksten van de artiesten begonnen de zorgen te weerspiegelen van jonge mannen (en hun families) die werden opgeroepen en op weg waren om te vechten. In de jaren die volgden was muziek een kracht die anti-oorlogsbewegingen in hun benarde toestand bracht.


Krachtige Nummers zijn deze bijvoorbeeld:

Metallica - "One"

Het is misschien wel het beste Metallica-nummer om live te horen, en waarschijnlijk hun meest huiveringwekkende video. "One", geschreven door Lars Ulrich en James Hetfield, gaat over een vreselijk gewonde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog - armen, benen en kaak weggeblazen door een landmijn, blind en niet in staat om te spreken of te bewegen - die God smeekt om zijn leven te nemen. Hij smeekt om te worden geëuthanaseerd en bedenkt een manier om met het ziekenhuispersoneel te communiceren. In de video probeert hij "Kill me" te spellen in morsecode. Het nummer en de video zijn gebaseerd op Johnny Got His Gun, een anti-oorlogsboek uit 1939 van Dalton Trumbo. In 1971 werd er een film van gemaakt.Black Sabbath - "War Pigs"

Generals gathered in their masses, just like witches in black masses- de openingszin van"War Pigs."

Een anti-oorlogslied gecomponeerd te midden van de angst dat Britse mannen zouden worden opgeroepen om te vechten in de oorlog in Vietnam, en een aanklacht tegen het Amerikaanse militair-industriële complex, "War Pigs", is de middelvinger van Black Sabbath naar gewapende conflicten. Een heavy metal-klassieker, het eerste nummer op Sabbath's veelgeprezen 1970 LP "Paranoid".


Megadeth - "Peace Sells"


Van Megadeth's tweede album, Peace Sells... but Who's Buying, gaat het nummer ook over het Amerikaanse militair-industriële complex en de eindeloze cyclus van overheidsuitgaven aan wapens om de economie draaiende te houden.


System of a Down - "BYOB"

Een protest tegen de oorlog in Irak, "BYOB", of, Bring Your Own Bombs, bevat iconische teksten: "Waarom vechten presidenten niet tegen de oorlog? / Waarom sturen ze altijd de armen?"

De video toont een leger soldaten dat door de straten marcheert, met paintballmaskers en televisieschermen waarop woorden als "DIE", "TRUTH", "OBEY", "BUY" of "GOD" worden geprojecteerd, terwijl de bandleden in het midden van de zaal spelen


Rage Against the Machine - "Bulls Parade"


Terwijl veel Rage-liedjes protesteren tegen oorlog en de autoriteiten die het promoten, is "Bulls On Parade" waarschijnlijk hun bekendste. De teksten beschrijven de honger van de Amerikaanse regering naar oorlogvoering en de agressieve tactieken van het leger. Het vermeldt hoe de wapenindustrie oorlog aanmoedigt om militaire contracten te krijgen met regels als "Wapens, geen voedsel, geen huizen, geen schoenen, niet nodig, voer het oorlogskannibaaldier gewoon", en "Wat we niet weten, houdt de contracten levend en ontroerend."


The Cranberries - "Zombie"

Het lied dat hen tot een internationaal succes maakte, "Zombie", gaat over het geweld dat plaatsvond in Noord-Ierland en dat in 1993 constant de krantenkoppen haalde. De gezongen teksten waren een beklijvend refrein dat nog schrijnender werd in het Ierse lied van zangeres Dolores O'Riordan: "Another head hangs lowly / Child is slowly taken / And the violence, caused such silence / Who are we mistaken?" and "With their tanks, and their bombs / And their bombs, and their guns / In your head, in your head they are crying."

The Jimi Hendrix Experience - "All Along The Watchtower"

Geschreven door Bob Dylan over zijn frustraties met zijn platenlabel CBS over royalty's, wordt Hendrix' elektrische versie van "All Along The Watchtower" algemeen beschouwd als een statement over de oorlog in Vietnam. Opgenomen in 1968, belicht de donkere, onheilspellende soundscape van de nummers een conflict aan de horizon, met een onbekende resolutie. "All along the watchtower / Princes kept the view / While all the women came and went Barefoot servants, too / Well, uh, outside in the cold distance / A wildcat did growl / Two riders were approaching / And the wind began to howl, hey."

Hendrix nam dienst in het leger in 1961 nadat hij was gepakt voor rijden in gestolen auto's. Hij kreeg de keuze tussen het leger of de gevangenis. Hendrix werd parachutist en diende twee jaar.

R.E.M. - "Orange Crush"

De titel van het nummer uit 1988 verwijst naar het chemische ontbladeringsmiddel dat Agent Orange in Vietnam gebruikte om de jungle uit te dunnen. Zanger Michael Stipe legde uit dat het lied gaat over een jonge man uit Amerika die voetbal speelde en vertrok om ten strijde te trekken. Stipe opende het nummer tijdens de Green World Tour door de rekruteringsslogan van het Amerikaanse leger te zingen: "Be all you can be... in the Army." Stipe's vader diende in de oorlog in Vietnam.Credence Clearwater Revival - "Fortunate Son"

Hoewel het soms wordt beschouwd als een lied over het Amerika van de arbeidersklasse, is 'Fortunate Son' een anti-oorlogslied dat kritiek levert op bevoorrechte mensen die hun geld en status gebruikten om de dienstplicht van de Vietnamoorlog te ontwijken. CCR-zanger John Fogerty heeft het gebruik van het lied door de Trump-campagne bij de verkiezingen van 2016 stopgezet.

The Rolling Stones - "Gimme Shelter"

Frontman Mick Jagger zei in 1995 over "Gimme Shelter" in Rolling Stone Magazine: "Wel, het is een zeer ruw, zeer gewelddadig tijdperk. De oorlog in Vietnam. Geweld op de schermen, plundering en branden. En Vietnam was geen oorlog zoals we die kenden in de conventionele zin. Het ding met Vietnam was dat het niet was zoals de Tweede Wereldoorlog, en het was niet zoals Korea, en het was niet zoals de Golfoorlog. Het was een echt nare oorlog, dat mensen niet OK vinden. Mensen maakten bezwaar en mensen wilden er niet tegen vechten ... Dit is eigenlijk een soort einde-van-de-wereld-lied.'

Bad Religion - "Let Them Eat War"

Van het album The Empire Strikes First uit 2004 dat werd beïnvloed door de oorlog in Irak die toen woedde bevat een persoonlijke vertaling: "Let them eat war" is een woordspeling op "Let them eat cake."

Zanger Brett Graffin zegt over het lied: "Het is in feite een commentaar op de ironie van de steun van Bush van de arbeidersklasse, namelijk dat zijn beleid echt de rijken ten goede komt en de werkende armen echt straft. Zijn sterkste basis lijkt de steun te zijn van de werkende armen, toch zijn zij het, die worden verscheept om te sterven voor een onrechtvaardige oorlog."


Barry McGuire - "Eve of Destruction" "Eve of Destruction" is oorspronkelijk geschreven door P.F. Sloan, maar de cover van McGuire is verreweg de beroemdste. Het werd een nummer 1 in 1965, het was niet een lied dat specifiek over de oorlog in Vietnam alleen ging, maar ook tegen het ontwerp, de dreiging van een nucleaire oorlog, de burgerrechtenbeweging, de onrust in het Midden-Oosten en het Amerikaanse ruimteprogramma

John Lennon - "Imagine" Kort en krachtig: "Imagine" uit 1971 is een allesomvattend nummer voor een wereld van vrede, zonder de honger naar "materieel goed" en "zonder grenzen" die naties van elkaar scheidden.
Zelf nog een nummer toe te voegen? Een tip?

Stuur een mail naar info@zzrock.be en we zetten deze er graag bij!


Bron: Loudwire


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven