top of page
  • Foto van schrijverZJ-V

New Hit Of The Week=> Delain-Queen Of Shadow

Voor diegene die Delain niet kennen, eventjes hier een voorstelling van wie deze Nederlandstalige symfonische-metalband is.

Hun nieuwe en zevende studioalbum "Dark Waters" en nieuwe zangeres Diana Leah, werd uitgebracht op 10februari 2023.Delain begon in 2002, opgericht door Martijn Westerholt, ex-toetsenist van Within Temptation. Wat ooit begon als een project, kwam het eerste album uit "Lucidity"

Charlotte Wessels was de toenmalige zangeres, en toen werd de band eventjes naar een hoger niveau getild, door knallers van grote namen, die meegewerkt hebben toen aan dat album, zoals Liv Kristine (toen Leaves Eyes), basgitaar Marco Hietala (Nightwish), en Ad

Sluijter gitarist Epica.


De band, heeft in verloop der jaren, heel wat bewegingen doorgemaakt, zoals nu met de nieuwe zangeres Diana Leah was voor haar arrival als zangeres, bijna afgelopen met Delain, maar Diana heeft deze gered, want ja want wat ben je als band zonder een goeie zanger/zangeres?


Zoals ook in het online interview die ik laatst had met Delain, met Martijn Westerholt, ik had m'n complimenten reeds meegegeven aan Martijn, want Charlotte Wessels was een schot in de roos als zangeres, maar Diana moet echt niet onderdoen. Ze geeft Delain opnieuw een nieuwe kleur en fuego. Alles vind ik op hun album 'Dark Waters' samensmelten als één cohesie, de tracks die mekaar opvolgen, als de zang, teksten, gitaren, drums, keyboard, alles wordt tot één groot mooi stuk herleidt.
Ik voelde even het meesterbrein aan de tand in ons online interview, en had een heel leuk gesprek.. .


Zoals het leven voor iedereen duurder is geworden, is dit voor Delain zeer zeker niet anders zei Martijn.

Want was mijn vraag naar hem toe, want videoclips zijn enorm duur, de tijd die je ervoor uittrekt, het materieel, noem maar op. ... . Want de videoclip voor Queen Of Shadows die zat er toen ook aan te komen.

Martijn: Het is meer pick your battles, we gaan geld uitgeven, maar in onze band hebben we onze bassist Ludo, hij is artwork designer, en die ontwerpt de albums, t-shirts,... Dus wel handig als je zo iemand in je band hebt zitten, hoef je dit dan ook niet uit huis te geven, dat zijn dan ook weer kosten bespaard. Maar videoclips zijn onwijs duur om te maken.


En hoe stelt Diane het als zangeres als enige vrouw in de band, tussen al die mannen? Want ik kan me voorstellen tijdens touren of optredens, dat dit niet altijd leuk is.

Martijn: Ze kan gerust haar mannetje wel staan, en ze voelt zich niet alleen, want er is ook een dame mee vanuit de merchandise, en ook een andere band, waar er een andere zangeres mee is, op tour, dus komt wel goed.


Wat vinden jullie een heel leuk weerzien met welk festival?


Martijn: wat een hele bijzondere is, is 10 000 tons of metal, op cruise, je kan de bands paar keer zien, je hebt prachtige stranden, lekker eten, (en bier), je eigen kajuit, allemaal heel gezellige sfeer.


En over het album "Dark Waters", welk liedje is er voor jou bijzonder, dat er uitpsringt, van werk, en veel bloed aan zweet naartoe is gegaan?


Martijn: Natuurlijk, als er een band zegt, al mijn tracks zijn m'n kinderen, ja maar qua werk er die uitspringen voor me is de voornaamste, 'Underland', daar hebben we heel veel werk aan gehad.

Alleen al het vocale, Diana en Marko zaten aan 200 opnames van alleen maar zang aan dit liedje, het is een soort van mini opera geworden deze track.

Ik voegde eraan toe, dat het enkel en alleen maar kleppers zijn, op dit nieuwe album, met zangeres, alles in de band van bassist, drum, gitaren, toetsenist, geeft je alles muzikaal weer, wat je wil horen, dat je merkt dat hier vooraf veel werk aan is toegegaan. Complimenten aan de chef, zeggen ze hier in België.


En vanwaar de naam voor het album "Dark Waters"?


Martijn: Wel eventjes leek het erop, dat de "Delain" ging ophouden te bestaan voor we Diana vonden, want ja we hebben ons bevonden in een soort van donker water, en is eigenlijk best wel toepasselijk voor ons nieuwe album.


Wil jij Delain nog aan het werk zien? En de nieuwe tracks van hun album LIVE aanhoren?

Wees er dan als de kippen bij!


  • 14 apr `23. Delain. 013 - Tilburg.

  • 15 apr `23. Delain. Patronaat - Haarlem.

  • 24 apr `23. Delain. Rockhal -

  • 09 jun. IJzersterk 2023. Leusden.

  • 15 - 18 jun. Graspop Metal Meeting 2023. Dessel.

  • 02 - 05 aug. Wacken Open Air 2023. Wacken.

  • 18 - 20 aug. Festival 't Zeeltje 2023. Deest.


33 weergaven0 opmerkingen
bottom of page